Categories
general

Memory Card…

Dari pertama kali di introduce, memori kad dah pun mengkagumkan dunia. Besar kotak matcis dpt simpan macam2. Zaman mensia penggunaan nya terhad utk permainan game ajak. Tp selepas ya nya jadi meluas, makin kecik saiz nya tapi  makin  besar kapasitinya.

Bukanlah aku nk kelakar hal sejarah memori kad, tp sbnarnya nak merelatekan kehidupan tok dengan memori kad. Haha…

Ibarat memori kad, yalah otak kita. Semua peranan function dan rakaman aktiviti seharian kita disimpan. Imagine jk mun dalam gigabyte, berapa juta gig ndak ka memori kita.

Mun zaman belajar dolok ada waktunya boleh jammed utak sbb dipadat dgn apa nok dibelajar oleh kita nok empat bulan dalam sigek  malam- last minute study. Ne sik nk lupak seranto2… haha

Tok cerita brg yg kita paksa masok, utak kita tersimpan juak brg yg kita sik paksa masok macam peristiwa, kejadian, benda bodo2 yg kita diat kadang2 pande playback depan mata kita. 

Sebenarnya dalam memori kad pun sama juak, sik semua data ya ilang waima lepas didelete. Gik ada info nya tinggal tp dgn saiz kecik…

Sama ngan utak kita, barang yg kita sik suka, konon nya tek sik mok diingat, sebenarnya maseh juak. Ne dapat dibuang. Mun sik cayak, ketek sikit, mesti bukak balit. Mungkin sik dpt recall semua, tapi intipati/pengajaran dari sia mesti ada juak pakey reference kita dimasa depan. 

Secara fizikalnya memori kad kinek tok makin kecik, memorinya makin besar… kedak nemiak kecik, dolok kita gik kecik ne tauk macam2, kinek tok iboh cerita… banyak gik ditauk sidaknya.

Biasalah ilham datang barang bodo2 mcm tok  pun dpt dijadi cerita. Tegal fedup berbukak tutup memori kad alu teringat nk bercerita. Mun ada manfaat harap dipakey, mun sekda pakey rilek ajak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *