Categories
general

El Capo: antara penonton dan tengah padang

2016 genap 5tahun gb13 wujud hasil air tangan sekelompok kecil penyokong Sarawak yg asalnya nk ngumpul sapa2 yg minat nanggar ball utk duduk sama and molah movement mcm style penyokong jepon ka eropah ka indonesia kah yg ada molah chant, main drum, molah choreo pergerakkan yg sama pakey support team kesayangn dak nya.

Asalnya, ada juak yg sama dirik supan mahupun jual mahal kerana sik percayak benda tok boleh pegi sejaoh tok. Hakikat sebenarnya pun sik semua kmk org sangka barang tok dah jadi sebesar tok. Jadi perhatian ribuan, mungkin jutaan rakyat Sarawak.

Hanya sekadar berkongsi pengalaman mcm ne berdepan dgn situasi bila kita ngejut2 berjalan atas jalan besar. Hehe… Ne sik nk san nyawa.

Dalam pada ya, yg sik dpt dilupak adalah mcm ne nk inject urg jgn down. Urg turun nanggar ball, semua ngarap nanggar menang. Tp bila dah kenak tinggal yalah paling tedah kita nanggar. Susah payah sidak ke stadium, nak pulang hampa, yalah sik dimaok sidak. Tp kadang2 mun dah kalah, kalah juak mostly ok lah lepas ya.

Tp emosi ya sbnarnya semua jelas rah airmuka sidak. Yg penting bila time genting macam ya, sialah kita perlu main peranan utk boost moral daknya. Tp kadang2 tewas juak oleh sebab negatif thought sidak terlalu dominan.

Bila dah menang ya, ok lah ajak biasanya sebab urg semua puas hati dgn result. Yang kadang jadi kecoh bila suasana tegang. Campur tangan penguatkuasa yg sik brp nk professional dan kurang gilak maok nerimak pandangan urg.

Terus terang madah dlm tempoh ya, aku jarang focus game Sarawak. Aku lebih tauk mood penonton dari game Sarawak. Hehe. Bagus ka sik bagus game Sarawak nya dpt aku tafsir dari air muka sidak, chant sidak ketika ada lam curva.

Terlalu banyak gilak pengalaman aku di sia. Lepas tok sik tauk gik mcm ne nasib Sarawak dan penyokong nya semua. Ibarat untung sabut timbol, untung batu tenggelam. Mana2 jk ada kebaikannya.

Mun kita maok spirit urg up,?communication kita dgn urg mok bagus. Ibarat mujok urg merajuk. Yg peling penting apa yg berlaku atas curva mesti sampe atas padang. Bukan apa nok berlaku atas padang masok dlm mental urg dlm curva. Tp yalah, kadang2 negatif thought tok terlalu dominant. Sabar jk lah. Yg penting jgn down. Gohead jak…

1 reply on “El Capo: antara penonton dan tengah padang”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *