Categories
bahasa sarawak general

Angkara “Med Sos”, nya ‘dirogol’ aih…

Med Sos atau media sosial. bukanlah perkara asing lagik dalam dunia kita kinek tok.

Facebook, instagram, twitter, blog semua tok adalah contoh applikasi media sosial yg terdapat kinek tok.

Kinek tok daknya dah bergerak ke telephone gik seperti contoh whatsapp, weChat dan macam-macam lagik lah asal barang ya dapat membolehkan kita berkongsi dan berkomunikasi dgn urg lain yalah dikira social media.

Zaman kita marek, mungkin media sosial kita adalah newspaper dan majalah, pen dan kertas. Kita molah diari kita pun, molah tulisan rasahati kita simpan untuk kita pun. Mun boring, baca. Tulis surat atau poskad dgn kawan sblm ada email dan internet.

Molah buku biodata kawan2, suruh kawan isik, ias kacak2, kelak passing2 dgn kwn suruh isik.
Sapa ngisik awal rugilah.. sapa last  ngisik nya paling untung. Haha…

Paling ekstreme sekali ngantar biodata dirik pun lam ruangan sahabat pena/majalah popular mintak urg nulis surat berkenalan dengan kita… haha, hantarlah gambar terkini saiz passport pakey engkah lam ruangan.

Med sos dah take over benda ya. Semua dah berubah dari pasif jd aktif. Dolok tulis biodata, berminggu nunggu queue nak keluar, kinek tok klik “post” terus ada. Boleh dicarik lagik ya.

Tambahan juak med sos boleh dikatakan 99% free. 99% cepat. 99% ekot suka kita. Semua bebas bercakap2 ttg apa nya suka. Sampe kadang bersadu apa nok sik patut pun ada juak.

Asalnya hanya pakey yalah tek molah personal webpage utk share info kedak kita molah kita pun resume. Tapi nya jadi berkembang bila nya sambung ke sia, sambung ke sitok, kenal di sia, kenal di sitok jd sigek kommuniti besar.

Ditambah lagik dgn dpt engkah gambar, dapat engkah lagu, video,makinlah jadinya.

Asalnya barang hasil kerja org IT, tp manfaatnya dikembang kepada bidang-bidang lain mcm business, psikologi, sukan, keagamaan, sains, politik, dan macam2 lagik..

Selain dari ya, media social pun dah jd lubang pakey penyangak molah duit, perogol mencarik mangsa, perompak ngipak mangsa.

Terlalu open di media social pub xlah terlalu bagus. Terpaksa set limit. Ada brg personal jgn tersusey2 kata urg. Lepas ya moden tok urg selalu nk terasa dirik bila urg lain post feeling nya ka, rasanya ka…

Apa yg pasti medsos telah jd rujukan awal masyarakat utk mengenali dirik kita. Kinek tok, mun urg xda dlm fb, insta, whtsapp susah nk percayak atau berkawan. Terlalu byk kerepak pun org sik suka juak, sbb terlalu emosional kata urg. Bah banyak giklah assumption urg terhadap pengguna atau pemilik akaun mediasosial tok.

Cuba jk protect sikit info2 yg cuba kta sampe dlm fb, ig, twitter kita sak sik semua nya kita expose ke public. Barangkali dan boleh jd ktk org adalah mangsa seterusnya….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *