Categories
general

roombulak: aku & videoku

Erm, kinek tok mungkin byk cdak dah confius ngan aku. Especially kwn2 yg baruk & dah lamak kenal. Hehe. Bukannya apa, nak mendedahkan dirik jak. Haha.

Ney dak ku madah gya, takut urg pikir aku tok poser kah apa. Ney dak, skjap ambik gambar, skjap ambik video… Haha. Small matter benda ya. Tok ku cerita balit, knangan lalu mengusik jiwa… Haha.

Aku menanya dah lamak migang video. Dolok sblm aku mggang kamera digital & dslr. Urg ninggal bapak aku yg mggalakkan aku dolok. Time ya gik nk angkat bujang, so excited juakla… First experient video aku is national M7 kah. Vhs system. Aku rasa waktu ya is 1991.. Bpak ku beli pakey nya molah extra income & family juak. rindok ati bah ada cam waktu ya. Sik semua urg mampu berisik benda kedak ya, unless mun ktk org menar2 into.

lepas ya upgrade gik ke 3ccd model, sbb m7 dah outdated gilak. mun sik salah aku model ya keluar sekitar 1980’s, beli 2ndhand bah. M40/M30 Panasonic. makey VHS juak. berjasa besar video tok pakey aku. waktu tok lah aku menar2 semangat ambik video org nikah time ya… umor baru 12-13 thn mcm ya, dah diarap urg tua ambik gambar urg nikah <– luckily badan aku besar juak, nampak mcm dah umo 17-18thn..eheh

bukan kdak kinek tok, miak sekolah pun dah mampu makey kamera, dslr lah.. handycam apatah agik dah kin murah. dolok mun sik da rm4000 iboh mimpi jak nak berisik sigek… yalah dipadah tek, menar2 into= mok molah duit bok brani meli..ehehe.. dolok senang ajak, ambik video sik perlu editing, kmk org nunggah nya ‘dubbing’ ada ajak. video diplayback & ditape balit on VCR, di dubbing dengan background music + slow motion effect ajaklah… kdak ya ajak.. paling kurang upah molah video waktu ya is somewhere around rm150-350 lah pakey amateur pun kamera man lah…

after year 1996 ya, technology evolved, dari vhs ke hi-8, kamera kin kecik & mampu milik. jarang dah urg call for video gilak. nak mikol pun satu hal juak time ya, so surrender jak lah. then muncullah muka2 baru yg ktk org diat kinek tok… ada yg seangkatan ngan zaman bapak ku marek, ada yg baruk2 tp kualiti kerja cdak nang first class. sik dpt dinafikan…

tapi aku mmg berterima kasih lah ngan urg2 yg banyak support urg ninggal bapak ku dolok. at the same time bapak ku deliver ngan aku juak apa diajar cdak. actually, videography tok bermula dari cdak cousin bapak ku di Kpg Bintangor, Jln Ajibah Abol sia. daknya lah yg mula dolok… Laki urg ninggal Mak Besot, uncle Abg Sulaiman Abg Joh (RTM Sarawak) lah yg kira kickstart benda tok. maseh ada nya nanyak, “Eh, Bila gik tek?”
ehehe.. akhirnya 2010, terjawap sudah bila ya..ehehe..

aku pun extend study ku dlm bidang komputer multimedia, jadi exposure ke digital media ya adalah. kinek tok tauk juaklah mcm ne hal media2 tok. video, audio, presentation, mcm ne kta nak molah nya dlm betuk digital yalah menjadi kekuatan.

Selepas lebih 10thn menyepi, masa utk kmk org kembali dengan videography. kinek tok dah bergerak dah. mun berminat boleh2 lah merujuk kepada saya utk keterangan lanjut owhh.. ahaha… maseh mengekalkan tradisi lamak, tp diolah dengan kaedah baru… cuba sedaya upayalah, waima maseh makey tape, tp lebih creative agik lah.. ehehe..

roombulak.video dah molah cerita baru kinek tok...hehehe

 

Apa2 pun, tok hanyalah sharing videography profile aku. eheh. jgn urg madah aku tok bulak..ahaha.. makey merindok ati ajak bah nulis lam blog.. bukan nya papa pun..

Categories
general

direct translation…

Lam dunia tok banyak keistimewaan bahasa tok. termasuklah bahasa sarawak. kebanyakkan bahasa memang pantangnya lah direct translation, waima kebanyakkan ayat nya cun2 jak dpt di direct translation… giya juak ngan ngan bahasa sarawak…

cuba kitak org pikir, ada certain word dlm bahasa kita memang sik dpt di-direct tukar terus ke bahasa malaysia.. ahaha.. bila dipikir mmg lucu juak, tp nang jenaka lahhh.. ahah..

kdak pagi marek, aku dengar berita dalam radio, berita radio KL…

“dipercayai kumpulan anti-korea utara telah menyebarkan risalah menggunakan belon..”

lam pikiran aku, aku jadi confius, tok belon=kapal terbang ka, belon=belon. sik nak kompius. lam imaginasi aku completely madah belon ya belon.. ahah.. bukan belon ya, belon belon.. ahaha.. hah, sik nak compius kita… ya ku madah nang sik dpt di direct translation…

mcm perkataan “ranto”,  biasa kita dalam aliran bahasa malaysia, ranto=rantau nak… yg lebih menjurus kawasan yg lebih besar.. basa sarawak sik, nya lebih kepada kawasan general, sik kira besar ka kecik ka…

bila kita berconverse, contoh:

“kau kat sine?”, “aku kat ranto satok..”
tapi bila di direct translation..
“kau kat mana?”, “aku dekat rantau satok”

tang aku lari jak maksudnya. giya juak dengan beberapa word lain contoh,
jaik. nak ka kita salu direct terus, jaik=jahi, “jaik ati saya…” direct translate “jahi hati saya”
ney da perkataan jahi dalam bahasa melayu…

ada juak word yg dah diterima pakai oleh kamus dewan, tp kita maseh juak sik dpt nerimak pakey word ya… ahaha.. ada byak rasa ku.. tp antara nya adalah.. “timpa”
“gambar itu disusun bertimpa2 di atas meja”.. aku nang ndak dpt nerimak terus ayat tok…

tetak dolok..ahaha..
Ok apa2 pun ya jaklah cerita aku utk malam tok. gik ada kerja sbnarnya, sementara nunggu siap. ngerepakk..  ingat sigek petua yg baruk aku belajar…

“Mun maok masok, engkah air liur atas palakk…” apa kah itu, sama2 kita mengkajinya..ahahaha..

Categories
general

Pengilann…

hari minggu tok tek berkesempatan ke majlis perkahwinan, majlis respsi lah kira tek pakey cucuk Nek Ahim, salah seorang nenek ku yg terkenal dgn bacaan doa & keramahannya dgn ahli keluarga.

sidak tok kira belah nenek empuan mak aku. sblah tok kira boleh tahan besar juak keluarga, makey tempat baru, borneo convention center kuching (BCCK) arumbulak penuh juaklah dewan ya oleh kuarga.

aku kira ndak juak berapa kenal ngan cdak tok tp boleh2 lah. ada juak muka nok dikenal.

Photobucket

Photobucket

sik juak byk ne benda nk dicerita cuma impress jak dgn facilities sidak BCCK tok, nang grand abis la tempat tok. dgr more to come yg nk makey tempat tok utk wedding reception. ney ndak, tempat besar, at least ada tempat sbesar tok urg molah majlis mcm tok slain hotel2..

berbalit kita ke majlis tok tek, mcm biasa pengantin dtg, dsambut urg dgn hadrah & selawat

Photobucket

Photobucket

Photobucket

ada gik sigek adat yg kian dilupak, ya itu berjembaq. berjembak tok kira mcm encap sapu tangan rah daie pengantin rompuan & kak ya ditandah guguk.. aku pun sik tauk apa tujuan nya, tp yg pasti xbyk dah urg molah… dlm wedding tok ada molah.. eheh..

adat tepung tawar ya biasa lah, makan nasik temuan, motong kek dah biasa dah. ada cgek gik adat, nait turun tanggak sampe 7x, ya aku lum pernah nemu gik lamak tok.. dak mak ku madah dolok ada…

Photobucket

bacaan ayat al-Quran oleh bekas Juara Kebangsaan, kinek tok jadi juri, Tuan Hj Ismawi Hj Duet… jarang dapat peluang dengar nok kadak tok. bila ku pikir2 perlu juak ku lens 24-90 f2.8 muahaha…

Photobucket

Photobucket

duduk di barisan blakang terpaksa la ambik gambar jarak jauhh…eheh.. apa2 pun tahniah kepada pengantin, smg berbahagia ke anak cucukk… smg entry tok dpt dibaca oleh cdak lah…ehehe 🙂

Categories
general

Al-Kesah nya tekkk…

Agak lamak juak dah aku x berbunyi. Bukannya pa, lamak dah mula dpt tempahan video n bekerja tok, xda masa gilak nak leasure2 gilak. Boleh kata every weekend ada job. Murah rezeki juaklah. Mudahan berterusan…

Entry kali tok, spt biasa recap apa dah berlaku spjg sekda entry… Haha. Server down, Tahun baru cina, maulidur rasul dan sewaktu dgn nya..

Waktu tok, aku dah balit makey wordpress server. Langkah terpaksa bila server hosting ku down tiba2. Limited features, tp atleast maseh dpt molah entry.

Sbnarnya, bukan design yg penting tp content. Hehe. Jd waktu tok, capaian ke web tok lebih mudah sbb dihost di publicserver yg boleh dikatakan hebat agiklah… Powerful, cuma masalahnya byk glak urg makey. Tp sik apa, janji FREE. Haha

 

ok, bulan duak tok kira musim landas juak lah. Kadang2 ujan, kadang2 sik. Tahun baru cina… Kira best juaklah nyaman jak. Tahun tok tek, dak chinse celelbrate yr of golden rabbit. Jd cdak expect byk brg bagus. Tp kita tok ok2 juaklah.. based on kpercayaan cdak mmg ada ong. Tp kta tok mrancang ajak. Tuhan decide.

bila dah tahun baru cina tok, tutup la keday. tapi tahun tok sik brasa gilak sbb cun2 cuti kenak hujung minggu. alu bersambung cuti urg. cina dipasar nang dah tutup awal dah, hari senin sidak dah start closing. cdak tok selalu pegi outstation. ada pegi oversea, jrang jak celebrate.

tahun baru cina tok tahun baru bah, bukan kdak hari raya. jadi skadar mengingatkan tahun baru bah. jadi hanya yg tinggal berbukak keday org bumiputera &  mereka2 yg sik meraikan tahun baru cina lah. jadi kesempatan waktu sunyek tok dipakey aku juak utk gi minum pagi ditempat yg aku pun lum pernah jejaki sejak 27thn yg lalu…

Kali pernah ku ke keady tok aku pun sik ingat. toklah tempat dipadah aku… dolok kwsn tok kwsn perhentian bas, bersebelahan lorong sempit. nak ka kinek tok dah jadi jeraya sia, jd tempat tok dah more accessible lah. kira toklah tempat urg tua2 salu lepak kinek tok. dolok kan ada warong kat tempat urg jual buah ya, kinek tok dah sekda agik, jadi sitok lah dasan sidak landing gik…

kebtulan maulidurrasul disambut cun2 smggu raya cina. Tahun tok sambutan di kota samarahan tp aku xda pg. Gago sbb hari mggu ya ada job wedding. Ingat nk abiskan dlm mggu tok. Tp rasa2 tok, extend ckit lah. Baruk siap cgek
 ajak clip ya. Mok coba meet expectation client kinek tok tambahan, dah ngambik brg baru juak.

Kpg Segedup, rumah urg ninggal

Enough with that, slamak xda entry tok byk juak peristiwa yg dah berlaku. Berita kuarga pun ada juak. Mcm2 lah…. terimak kaseh kerana sudi membaca..ehehe. Hari pun sudah malam, wassalam…hehe.

Categories
general

last2, sitok juak tujunya…

dkat nak 3 thn juak aku subscribe dengan service hosting lamak ku. akhirnya down juak server nya. sblm2 tok sik pernah nya down. tang mcm ne tek kah tang ada down nya tahun tok… jadi aku ambik keputusan utk stay makey server percuma jak lah..ehehe.. bila ku pikir2 sekda masa ku nak ‘styling’2 byk2 website ku. ilek2 ajak pun ok juak… mcm ne? ok nak? accessible agik..

semua entry lamak maseh lam server. cuma sik dpt di display ajak.mun sekdapt juak, erm. nang apalah…ehehe