Categories
bahasa sarawak general

Angkara “Med Sos”, nya ‘dirogol’ aih…

Med Sos atau media sosial. bukanlah perkara asing lagik dalam dunia kita kinek tok.

Facebook, instagram, twitter, blog semua tok adalah contoh applikasi media sosial yg terdapat kinek tok.

Kinek tok daknya dah bergerak ke telephone gik seperti contoh whatsapp, weChat dan macam-macam lagik lah asal barang ya dapat membolehkan kita berkongsi dan berkomunikasi dgn urg lain yalah dikira social media.

Zaman kita marek, mungkin media sosial kita adalah newspaper dan majalah, pen dan kertas. Kita molah diari kita pun, molah tulisan rasahati kita simpan untuk kita pun. Mun boring, baca. Tulis surat atau poskad dgn kawan sblm ada email dan internet.

Molah buku biodata kawan2, suruh kawan isik, ias kacak2, kelak passing2 dgn kwn suruh isik.
Sapa ngisik awal rugilah.. sapa last  ngisik nya paling untung. Haha…

Paling ekstreme sekali ngantar biodata dirik pun lam ruangan sahabat pena/majalah popular mintak urg nulis surat berkenalan dengan kita… haha, hantarlah gambar terkini saiz passport pakey engkah lam ruangan.

Med sos dah take over benda ya. Semua dah berubah dari pasif jd aktif. Dolok tulis biodata, berminggu nunggu queue nak keluar, kinek tok klik “post” terus ada. Boleh dicarik lagik ya.

Tambahan juak med sos boleh dikatakan 99% free. 99% cepat. 99% ekot suka kita. Semua bebas bercakap2 ttg apa nya suka. Sampe kadang bersadu apa nok sik patut pun ada juak.

Asalnya hanya pakey yalah tek molah personal webpage utk share info kedak kita molah kita pun resume. Tapi nya jadi berkembang bila nya sambung ke sia, sambung ke sitok, kenal di sia, kenal di sitok jd sigek kommuniti besar.

Ditambah lagik dgn dpt engkah gambar, dapat engkah lagu, video,makinlah jadinya.

Asalnya barang hasil kerja org IT, tp manfaatnya dikembang kepada bidang-bidang lain mcm business, psikologi, sukan, keagamaan, sains, politik, dan macam2 lagik..

Selain dari ya, media social pun dah jd lubang pakey penyangak molah duit, perogol mencarik mangsa, perompak ngipak mangsa.

Terlalu open di media social pub xlah terlalu bagus. Terpaksa set limit. Ada brg personal jgn tersusey2 kata urg. Lepas ya moden tok urg selalu nk terasa dirik bila urg lain post feeling nya ka, rasanya ka…

Apa yg pasti medsos telah jd rujukan awal masyarakat utk mengenali dirik kita. Kinek tok, mun urg xda dlm fb, insta, whtsapp susah nk percayak atau berkawan. Terlalu byk kerepak pun org sik suka juak, sbb terlalu emosional kata urg. Bah banyak giklah assumption urg terhadap pengguna atau pemilik akaun mediasosial tok.

Cuba jk protect sikit info2 yg cuba kta sampe dlm fb, ig, twitter kita sak sik semua nya kita expose ke public. Barangkali dan boleh jd ktk org adalah mangsa seterusnya….

Categories
bahasa sarawak general

Apabila Dunia dikuasai Maklumat

Mungkin rami yg setuju mun dipadah, kinek tok kita dah dikuasai oleh maklumat. Apa tah agik dgn kewujudan “cyber space” yg nyata telah ngubah banyak persepsi masyarakat berbanding sebelum tok.

Walaupun terlalu byk kebaikan nya, tp bak kata urg tua, nila setitik rusak susu sebelangak ya ada juak kebenarannya.

Penyalahgunaan maklumat utk kepentingan tertentu amatlah menakutkan. Silap2 boleh hancor dunia tok. Raw info ya dimanipulate sampe boleh membinasakan urg lain. Kadang2 nya dipakey untuk menegakkan kesalahan, seolah2 nya adalah satu kebenaran.

Kita sepatutnya rasa sedih sebab benda tok sik banyak berlaku di blok barat. Tapi tok banyak berlaku dikalangan masyarakat kita di Malaysia tok.

Mungkin kerana maklumat ya terlalu OPEN sampe nyebab byk yang INFOSHOCK yg menjurus kpd salahtafsir maklumat yg kronik menyebabkan byk benda sik patut jadi patut, yg patut pande jadi sik patut.

Info hal agama, bangsa, peribadi nang makin mudah di access. Arum bulak mun kita nk tauk apa2 hal, surf jk internet mesti ada barang ya.

Istilah ‘Mesti ada’ ya kadang boleh jadi info ya salah atau berjarut. Yg ngacak cerita, boleh urg pecayak 100% barang ya. Tok bukan cerita urg lain tok. Cerita dirik pun tok.. Hehe.

Jadi bila benda kin mudah, maka benda sensitif2 pun kin senang diakses. Bait hal2 keagamaan, rahsia kerajaan, maklumat kewangan..semuanya ada. Benda toklah dimanipulate oleh sstgh urg yg ada kepentingan untuk mengukuhkan kedudukkan masing2..

Benda kedak tok lead kpd benda yg diistilah daknya sbg perang siber, yg bagi aku lebih kepada pertikaman lidah di kedai kopi yg ceritanya sengan ya ajak.

Tapi sebaliknya, benda tok dijajaknya dlm cyberworld tok tek pakey ngentam sapa2 yg menyokong ataupun menentang. Dah la kadang2 benda yg bukan lah besar ne, sampe kecoh seMalaysia. Makin buruk ditauk oleh reporter luar negara. Udah, kin panjang ceritanya.

Mun kita nk cerita pjg pun sik guna. Pendek pun xguna. Yg penting, nilaikan maklumat ya. Ada kah nya berkait dgn kita. Mun gik sekadar benda yg dtg dari nembiak bwh umur ya sik perlulah kita take it as serious matters.

gia juak dgn urg politik, mun nya dah ada nunding jari dgn parti lawan ya iboh jk didengar. Ada unsur2  main rasa2 juak ya.

Kinek tok dah masuk ke line agama dan kedaultan raja gik dah diat aku. apa2 pun, kita yg ada diberik Allah kesedaran sikit ambiklah manfaat yg sebaiknya dari internrt tok…

image

Categories
bahasa sarawak jom makan

Bulan Posa…

IMG 3401

Bila dah bulan posa tok, macam2 lah makanan yang jarang kita jumpa waktu hari-hari biasa keluar. antara yg popular adalah ikan bakar, botok ikan, buah kurma & bubor pedas.

time posa-posa macam toklah makanan2 macam tok paling banyak dijual dibazar ramadhan.

tok cerita sblm ataupun waktu sungkey, tp mun belah malam lain gik ceritanya. kacoh gik urg dengan suntong tutok. walaupun di waktu2 biasa, suntong tutok boleh didapati dengan mudah di tempat makan macam di kubah ria dan debah jematan, tapi waktu posa juak nyaman- dimana resepi2 rahsia urg mula keluar.. hehe

IMG 3417

time posa mcm tok buah kurma bagey kedak urg kenak seruk keluar di market2 utama di sekitar kuching. ada mcam2 jenis gik ya. mok basah, mok kering, tunisia? kuwait? arum bulak semua ada. dolok2 aku nang sik pande makan kurma. kinek tok jak pande dah makan. buah dabey pun dah start masok. biso juak palak. pande kuat makan indah 🙂

IMG 3494

Botok tok adalah antara contoh makanan tradisional urg kuching ( sik pasti kat tempat lain ada sik.. isiknya adalah ikan yg disalut mcm nyiur berembah2 lah). dibalut dengan daun mengkudu, ikan tek dikukus sampe masak. rasanya lemak & rasa mcm berbumbu2 kdak ya. paling nyaman dipolah dengan ikan tenggiri yg isik nya lembut. ku rasa mun makey sardin pun steady juak tok.

IMG 3496

Yang paling ditunggu urg bulan posa tok di Kuching tok sik lain sik bukan bubor pedas. bubor pedas boleh dikira makanan bermusim juak lah. laku nya dlm bulan posa jak. rupanya mcm kari yg dimasuk sayur, ampang jagung, perut tuala (perut sapi), dan bermacam2 agik.

Perasa utama bubor pedas, semestinya lah nya pun mumbu. mun mumbu sik nyaman, sik jadi juak bubor pedas nya… hehe

Apa-apa pun ya lah antara keistimewaan ramadhan di kuching.
waktu entry tok, dah masuk malam 20-akhir ramadhan jadi suasana nya agak kurang meriah. sebab urg dah mula adapt dengan suasana posa, jadi ghairah baazar ya dah kurang.

cuma tinggal nak raya. bertuntung di malam 4 terakhir ramadhan. antara yg ditunggu lah… dan persiapan warga kuching menanti 1 syaawal. yalah yang sik sabar ya…

Categories
bahasa sarawak jom makan

“No Pork Served”

“Kami tidak masak Khinzir” ya adalah indication to express yg pengusaha restoran bukan Islam maok urg Islam datang ke tempat cdaknya. Yalah kata urg beauty of Sarawak tok. Kita multi-racial agik ada respect antara satu sama lain.

Yalah tinggal masalah waktu tok, se-halal ne tempat ya dimata kita sbg umat Islam. Uniknya Islam tok dalam bab pemakanan tok adalah nya menerapkan duak aspek utama iaitu HALAL & BERSIH.

Bila brg makan halal tp sik bersih, boleh ngembak ke Haram juak jadinya. Apa tah agik barang yg dah sah2 atau nyata haram mcm babi atau nama manis nya khinzir.

Kesempatan tok mok share juak lah sbnarnya, apa yg dimaksudkan sebenarnya “No Pork Served” yang dimaok oleh urg Islam. Tok kerana ada juak kwn2 kita sik faham, waima dah dipadah x molah pork kenak urg melayu @ islam sik masok ke keday nya.

Hehe. Best juak posting tok pakey share ngan kawan2 yg bukan islam bukan stakat yg berisik keday bahkan yg molah open house utk festive ataupun occasion.

Tips mudah tok cuma utk create awareness among kwn2 lah so that jgn sidak berkecil hati kah apa kah…

Urg islam haram makan pork dan haiwan sembelihan yg dibelih oleh bukan islam. Jadi binatang ternakan dan berkaki dua atau 4 mesti dibelih oleh org islam baruk halal. Adviseable mun nk masak utk org islam, beli jak ayam dari pasar ikan or coldstorage yg diperakui status halal nya. Senang jak.. Banyak dah supermarket, boleh beli di sia.

Isu halal sik termasuk pd makanan laut mcm ikan, ketam, undang… Barang tok sik perlu sembelih, makan saja 😉 halal…

Lepas settle halal, kita masuk bab bersih. Dlm islam nya very particular dgn kebersihan. Makanan yg kotor boleh dikatakan haram utk dimakan sbb memudaratkan kecuali kerana terpaksa.

Dlm molah makanan tok, mknan islam sik boleh bercampur dgn pork bait dlm masakan mahupun utensil nya. Mcm pisok lepas kerat nyot2 sik boleh dipakey motong ayam halal.

Sekiranya maok pakey juak, pisok ya terpaksa dicuci dgn air bercampur tanah sekali dan air bersih berkali2 sampe ilang rasa, bau or warna (darah) pork ya tek. Lepas ya baruklah boleh pakey…

Kedak ya juak dgn tapak, sudu, garpu… Semua maok dicuci dgn kaedah yang sama…

Dipendekkan cerita, rasa masakkan melayu dimasak melayu sikkan sama dgn rasa masakan melayu dimasak oleh kaum lain. Nya ada identiti nya pun. Gia juak dgn masakan cina, iban, bidayuh dan etnik2 lain.

Mun boleh kmk org ingin nk merasa variasi masakan dlm Sarawak dan Malaysia tok. Yalah tek, sama2 kita belajar menghormati adat + kepercayaan org lain.

Selamat berpuasa kawan2…

Categories
bahasa sarawak general

Sik sentiasa ada idea…

Yalah tek, mun nk dicerita nang byk nk dicerita. Tp idea nk k cerita ya apa.. Bukan nya apa, kadang2 r’ thought’ kita sik sentiasa sama. Tambahan agik kinek tok kin rami urg dah madah jgn terlalu sharing and caring gilak lam internet.

Tok juak sesuatu yg boleh kita perkatakan, apabila terlalu open untuk share cerita and berita kita terutama sekali maklumat yg berkaitan seperti keperibadian, lokasi dan sbgnya menjadi target golongan tertentu untuk ngambil kesempatan.

image

Seperti yg dilaporkan berita tek, dah ada kes penipuan akibat terlalu open utk share barang ngan urg. Nemiak bawah umo ‘dirondeng’ oleh kawan facebook yg baruk dikenal. Kinek tok apa2 boleh jd apabila sekda data integriti dijaga oleh suma pihak. Apa nok terjadi mudah jak, “caring and sharing”.

Di sine silapnya keterbukaan maklumat di sitok? Mungkin dari satu sudut, it’s ok. Tp dari satu sudut agik nya lebih kepada satu bentuk ancaman.

Disitok ingin juak nak share juak lah antara cara2 yg boleh dipakeylah utk kita mengelak dari ditipu. Terutama sekali dlm websocial mcm fb dan friendster.

Mun boleh jgn mengapprove urg sukati2 sbg kwn. Lepas ya, mun dah terapprove, boleh guna features filtering utk mengasingkan kwn, kwn rapat, keluarga dan sbgnya.

Kaedah kedua adalah utk tidak terlalu mendedahkan maklumat peribadi mcm nama ahli keluaraga, no ic, no tepon, etc. Maklumat kdak tok rasanya sik brapa perlulah dimasukkan dalam websocial kedak tok. Unless ktk org rasa nya sik memberik ancaman kpd kita.

Ketiga, sik perlu nak berebut2 utk dpt gelaran virtual mcm gabernor ka, minister ka, apa ka dgn update lokasi semasa kitak org. Ya juak masalahnya, bila kita sentiasa update urg akan sentiasa update lokasi kita, scara sik langsung mukak ruang kpd yg berkenaan utk mengambil peluang.

Tips yg seterusnya, jgnlah terlalu emo gilak dlm fb, twitter ka. Semua benda nk dikongsi, especially nok too personal. Bahaya juak benda kdak ya nk dikongsi sbb apa, nya terlalu personal gilak utk di share out dgn urg. Kdang benda ya boleh ditake advantage oleh urg dgn merapat dirik dgn kita dan merondeng utk mencapai objektif peribadi urg ya 🙂

Tok cuma sebahagian jak cara, banyak gik tips berguna. Dari segi penggunaan email, password, penggunaan data dan sebagainyalah. Apa pun, boleh ngecheck di google utk maklumat lanjut.

Apa pun kita patut tauk had limit kita dlm sharing data tok. Yang bestnya kinek tok kita berkomunikasi selangkah ke depan dari zaman dolok. Malangnya, ada juak yg maseh ketinggalan dari segi ksedaran siviknya dlm berdepan kepesatan teknolpgi tok.

Categories
bahasa sarawak photograph

dari Kuching ke Kelana Jaya (bahagian 1)

Perjalanan ’epik’ ahli sayotters & gallore buceros ke Kelana Jaya adalah sesuatu yg sik dpt dilupak oleh setiap seorang dari kamek orang.

Secara kebetulan, masing-masing kamek orang ada kenak halangan utk sampe ke Stadium MBPJ.

Terawal datang ke Selangor adalah rombongan kmk org, tim,aku,aiman & jaja yg sampe ke KL seawal hari khamis dan jumaat. Alhamdulillah, dari Kuching ke KL sekda masalah dgn penerbangan. sekda delay, sekda masalah akses. semua ok…

setiba di LCCT Kuala Lumpur, rasa ceria apabila bertemu dgn cdak yg nyemput aku mbak ke Shah Alam berkereta. rupanya jaoh perjalanan dari LCCT ke Shah Alam. ngambik masa lebih kurang sejam juak.

Sampe-sampe di Shah Alam, kmk org terus discuss mcm ne utk MBPJ the next day. sbb plan dah berubah, kereta sekda-kenak masalah; jadi perjalanan ke MBPJ harus dibuat tanpa kenderaan persendirian.

Berondeng besar panjang semalam-malam. akhirnya sepakat utk nunggu comrad lain yg dtg pagi and tgh hari ya utk berondeng mcm ne.

pagi sabtu: hari hujan seawal 6pagi… sepatutnya kamek org bergerak seawal 7pagi. terpaksa ditangguh sampe pukul 9 nunggu hujan reda. kamek empat dijoin seorg gik anak sarawak (saudara Sid) yg berminat utk ke stadium & turut serta dgn kmk org.

IMG 1807

berlima, berbekalkan beg baju, batang pvc dan banner2 yg dimbak khas dari Sarawak kmk org bergerak dari Shah Alam ke KL Central. bergantung harap dgn Sid duak aiman yg biasa dgn kwsn SA. jaja dtg dr merantau dr Perak, kmk duak Tim dr Kuching. nang blur abis… aku arumbulak ng blank sbb first time menjejak kaki ke SA & KJ…

IMG 1815

Comrad yg datang pagi ya, saudara aepy sudah berada di Jln TAR dari LCCT. kamek org bersetuju utk ke TAR. tp rest sekejap lok di KL Central.

PVC seranto2… hehe
IMG 1823

Aepy, datang ke KL Central. xjd ke jln TAR. sekda papa katanya. nunggu nya sekejap, alang2 ngabis barang makan. constantly kmk org berhubung takut xbertemu kah apa….

journey kedua utk mencarik penginapan pakey malam. pilihan terpaksa di polah: KL/BRICKFIELD/KELANA JAYA… pikir2 sine tempat bagus. last2. BRICKFIELD.

bercarik hotel area KLCentral. pegi sia pegi sitok. ada yg off budget. ada yg sik nerimak lebih dari 2. mcm2 rupa lah bercarik. last2 ada sebuah hotel budget sik jaoh dari monorail stesen ya ada maok. adalah dalam rm70 utk 3 org. on ajak. kira pakey numpang. tuboh 6 org. book sigek bilit jak.

mula nait 3 org. pas ya nait gik 3 org. kantoi gik ya oleh tokey hotel. abis. terpaksa ambik sigek gik bilit. auntie counter siap call agik meremind jgn rami gilakk,,,

sikhal ada budget. tuboh rami juak. tempat urg… dah settle masalah tempat diam. so, keluar lok sekejap diat2 tempat urg. group kmk org ke Times Square k monorail. sblm ke Kelana Jaya…

+end part 1+

Categories
bahasa sarawak general

motivasikan diri

Tadi malam, sempat juak dudok ngan bekas cikgu urg ninggal bapak ku. Byk juak nasihatnya berguna bagi aku. Terutama skali hal2 berkaitan sifat kepimpinan tok ngan keredhaan kita dlm mghadapi dugaan hidup.

Jaik juak ati ku dgr bila nya mengaitkan aku dgn urg ninggal bapak ku. Kali pertama ku rasa sedar yg keikhlasan dlm molah kerja ya adalah kunci yang paling penting. Urg ninggal bapak antara muridnya waktu sekolah dolok. Bapak ku pun salu cerita hal sekolahnya dolok.

Berbalit ngan ikhlas tek, yalah diceritanya mcm ne kita nk tackle urg besar, urg kecik, mcm2 jenis urg gik lah. Keikhlasan kita berdpan dgn cdaknya amatlah membantu.

Aok, nang ditauk dlm setiap pekerjaan ya kita perlu ikhlas, tp dari ceritanya rasa mcm persepsi ‘ikhlas’ ya jadi berubah kpd suatu sifat yg lebih kpd hubungan antara kita ngan Tuhan dan kita sesama manusia.

Nang nampak jauh gilak beza ikhlas dari minda dgn ikhlas dari hati@jiwa.

Maksud aku, bila ikhlas dari minda tok kita molah barang kdak ya ajak. Where else, mun ikhlas hati, kita polah juak tp dgn cara yg terbaikk agarnya memberik manfaat bukan stakat kita, bahkan org lain.

Tambahan pulak nasihatnya madah, mun nk jadi pemimpin- waima kita kecik, mudak, tua- kita perlu ada bbrp perkara yg outshine dari org lain. Bah, terfikir juak aku, kita sbnarnya adalah pemimpin kpd kita pun, bersinarkan dirik kita mpun, baruk kita nyinarkan org lain.

Lepas ya, kita harus juak nerimak hakikkat yg dah tentukan oleh Allah kpd kita. Ketentuan ya ditangan tuhan. Terimak setiap hakikat dgn terbuka. Mungkin ada urg sik stuju mun dipadah setiap kejadian ada hikmahnya, tetapi setiap kjadian pastinya ada sebab dan musabab nya.

Banyak juaklah benda dikongsinya ngan aku, boleh kata xdpt nk digest semua. Tp yg penting aku dapat share elmu ngan ktk org yg mbaca posting aku tok.

Apa-apapun, di sine2 kta berada hendaklah kita ingat sapa sebenarnya yg memberikk nikmat kpd kita. Nikmat berian Allah knak lah ditakbir sebaik mungkin sbb disebalik nikmat ya ada tanggungjawab dari Yg Maha Esa yg perlu kita sempurnakan. Insya-Allah…

Categories
bahasa sarawak

aku, sayotters & gallore buceros

mungkin rami kawan ku dah tauk pembabitan aku dalam menyokong bolasepak Sarawak tok. ada yang dah mula madah
“aktif juak kau owh..”
ada juak yg madah, “aih, rupa-rupa sik berbunyi2, pande jadi ketua sorak..”

namun ya lah benda yang selalu aku dengar bila bertemu dengan kawan-kawan, even family di stadium.

sebenarnya, jiwa tok lamak dah terpendam, sejak era zaman winning eleven Playstation lamak dolok gik, apabila aku mendengar chanting2 background game J-League waktu ya. walaupun sik faham maksud, dan tulisan kanji nya, tp semuanya bagi aku adalah penaik semengat utk pasukan masing-masing.

rupa-rupanya bukan football yang first, padu game baseball Jepon yang first aktif chanting tok. chanting yang dilagu cdak bukanlah nganok team lawan, tapi lebih kepada kata-kata semangat pada pasukan dirik pun.

lepas ya bok lah rasaku benda tok merebak ke seluruh eropah, ataupun jepon nerimak benda tok dari eropah. ya pun sik pasti. tp rasa ku jepon pun stail dekat lagik dengan jiwa naluri kita org timur 🙂 even arabpun ada gerakan macam tok juak.

Gerakan Ultras tok boleh disimpulkan sbg sokongan padu penonton yg polah secara organize oleh sekelompok kecil ataupun gabungan kelompok kecil tok utk pasukan bolasepak bait kelab atau negara. penonton akan berlagu dan molah pergerakkan seolah2 stadium ya bernyawa. pasukan tuan rumah sikkan terasa gilak la pressurenya (kecuali kalah & ketinggalan) kerana gerakkan tok sebenarnya meremangkan bulu lawan…

tambahan agik, di malaysia boleh dikatakan kualiti pengadilan agak rendah, jadi referee pun terasa juak lah tempiasnya..

yang mempopularkan gerakan ultras tok adalah ULTRAS MALAYA yang kinek tok menjadi nadi penyokong pasukan bolah sepak Malaysia.

400118 2478787296257 1449759954 31969320 1418335586 n

Di Sarawak belum ada, tp kinek tok dah ada. nama cdak tok adalah Gallore Buceros yg turut dianggotai oleh Sayotters, Crocsattack ngan Sarawak Soccer Supporter (s3). walaupun siklah mengamalkan 100% fahaman ultras ya tapi boleh dikatakan 90% knowledge ultras dipakey dalam gerakan tok.

menyebut nama ‘SAYOTTERS’ group yg ditubuhkan oleh aku ngan duak gik saudara ku, atas dasar minat kmk org dengan Sarawak. dolok kmk org sik mampu berbunyi sebab sik cukup corum sbb lum nemu kawan2 yg sejiwa dengan kmk org.

akhirnya, kmk org dpt juak bertemu dengan kwn2 yg maok molah benda yg sama. mula2 sik kenal gilak la ngan cdak. bila lamak2 jadi rapat, even kinek tok dah jadi mcm keluarga dah.

IMG 0450

bermula dari sia, wujud gallore buceros. nak cerita hal gallore buceros tok lain kali jak lah aku cerita.

apa2 pun kesempatan tok ingin juak aku ambik utk ngucap selamat tahun baru cina kepada semua warga Malaysia yg menyambutnya. tahun naga tahun tok….

Categories
bahasa sarawak photograph

Kursus di Lundu…

weekend tok tek aku spend hujung minggu aku di retreat training centre bersama-sama 39 org lagik rakan2 seopis ku…

IMG 0162

program duak setengah hari tok adalah memotivasikan kmk org menjadi lebih cemerlang dari apa kamek org kinek tok. nang pack ngan aktiviti lah. ada masok class & molah aktiviti luar juak.

lamak dah sik cerik rasa kuliah, kali tok lah salah satu rasa balit agik ke universiti eh. walaupun siklah semua nya mcm dalam kampus tapi aktiviti dipolah benar-benar kata urg dpt memberik ilham k aku utk jadi lebih bagus.

IMG 0266
maskot kmk org 🙂

IMG 0333
kursus sedang dijalankan 🙂

mun nak share pasal experience ya mmg sik pande abis lah. apa yg mengkagumkan aku juak adalah tempat nama retreat tok yang boleh kata baru juaklah.

difahamkan tempat tok baruk jak siap renovation, mun sapa-sapa biasa ke siar beach mmg tauk lah tempat tok sbb jalan masoknya ke dalam2 nun, sik sperti tempat lain yg amat mudah di lihat dari tepi jalan 🙂

tempat tok dimiliki mun ekot kat signboard nya lah SBEU, union sidak bank2. tempat nya resort+training centre so kira sesuai juaklah pakey riadah.

IMG 0165
lobby nya, luas & dioperasikan 100% oleh org tempatan 🙂

IMG 0221
Swimming pool pun ada…

IMG 0229

IMG 0319
Ada cafeteria juak disitok, jadi makan siklah sesusah ne…

IMG 0293
seaview juak kacak juak, tempat diam cun2 ngadap laut 🙂

letih memang letih tp dengan maklumat ngan ilham dimbak balit ya dah cukup utk meredakan keletihan tok..
BEST!

Categories
bahasa sarawak

pencen…

kali tok ada best sikit… test gear baru!! hehe.. rasanya stelah sekian lamak mengeksplorasi dslr, dpt aku simpulkan bhw main dslr adalah suatu yg mahal. tambah2 agik benda tok dah dijadikan sbg kerjaya oleh sesetgh dari kita. jadi, utk maju dalam bidang tok perlukan banyak perbelanjaan.

jadi bila aku fikir2 balit. terlalu banyak gilak perbezaan antara kamera piknik dgn dslr. yang paling utamanya adalah lens nya. dslr memerlukan perbelanjaan besar utk membeli lens nya. lagi mahal (kebiasaannya) lagik la bagus. tp mun kita dpt meli 3rd party atau 2nd hand. yalah adalah suatu bonus pakey kita lah.

for the time being, aku stop skjap main dslr. beli pun body mahal mun maseh makey kit lens boleh ku anggap useless dan sik masok akal dah waktu tok. bukan apa, client dah makin faham dgn teknologi camera kinek tok daknya dah mula mempersoalkan kualiti gambar, waima kekuatan kualiti sebuah gambar bukan ditangan teknologi semata2.

alku boleh dikatakan secara resminya quit la dari dunio fotografi majlis2 tok. walaupun gia, aku masih ambik gambar tp kamera piknik jk lahhh… hehe.

piknik2 pun, aku rasa tegal kamera piknik juak aku jadi berminat ngan photografi. dolok2 mbak kmera lam kocek. nait bas, snap sia sitok. kinek tok makey dslr, aku rs mcm x sehandy p&s. tp ada part dslr tok championlah. especiallydr segi sharpness, color, definitely menang.

hari tok tek aku sempat nguja canon piknik nok baruk ku beli. overall aku puas hatilah. mungkin sik sekacak dslr. tp boleh la pakey aky capture moment2 indah… hehe.. tok adalah antaranya:

IMG_0038

IMG_0040

IMG_0047

IMG_0058