Categories
general

Krisis Bolasepak Sarawak

Mula malas juak nk berbunyi tp bila kacoh2 urg bisin2 hal ball Sarawak tergerak juak ati utk berkongsi pendapat.

Ball Sarawak tengah uzur. Uzur mungkin disebabkan “lost of interest” key persons dalam scene football Sarawak. Bait penyokong, pemain, mahupun management.

Uzur kali tok terok dari sebelum2 tok bila jelas bila down pande berjangkit dgn players Sarawak pun. Sepatutnya mental players ya perlu dijaga jgn sampe demotivated utk hilang appetite utk menang dalam setiap game.

Sedihnya, silap langkah Sarawak boleh dikatakan bermula since 2015 lagik bila sebelum tamat season lagik udah ngumum datuk rajagopal sbg coach Sarawak yg baru sdangkan Sarawak waktu ya dalam persediaan ke piala malaysia 2016. 

Bermula season, aturan rajagopal memang nampak kacak. Jelas perubahan dari sessi latihan, disiplin dgn main kacak tp gagal molah kemenangan. Semua atoran serba salah. Sampe fans yg mula excited akhirnya give up juak oleh planning rajagopal.

Tomahan terus dilemparkan kepada persatuan akhirnya FASterpaksa ambik effort utk rajagopal bersetuju utk menyerahkan tugasan jurulatih sarawak kepada next penjawat yg dah difikir terbaik oleh FAS.

Waktu ya team dah down sebenarnya. Penyokong apatah lagik. Sarawak dimalukan oleh JDT sampe 5 goal. Lom pernah Sarawak main seterok ya sblm tok. 

Kenak dan mcm ne boleh aku madah down dan membandingkan semua ya? Sebab bukan sekali duak ke stadium utk nanggar ball since 2009. Rata2 tiap match ada di stadium dan rasa jiwa tok dengan team Sarawak terasa amat dekat lah gilak. Dpt dirasa dan didiat tekanan atas pemain Sarawak waktu tok.

Approach “invisible hand” yg membantu FAS yg sblm tok berjaya ngangkat team dah berjaya tp bila sik diimprovise betol2 akhirnya makan team dirik pun.

Sarawak FMG ditubuhkan oleh pihak yg berkenaan utk menyelamatkan FAS yg dah pun mati waktu ya tegal utang.

Setelah Sarawak nait, FAS direvive balit yg dirasa menyebabkan pisang berbuah dua kali. Kondem balit Sarawak.

Bukanlah disebabkan penyelewengan kah apa. Tp ketirisan. Kerana konsep mensia istilah Sukarela dlm handle team Sarawak. Difahamkan dari info, FAS hanya ada tiga pekerja tetap sedangkan FAS sepatutnya menjaga development football Sarawak keseluruhan nya.

Di sia kita dah dpt diat logik ka sik logik dgn 3 pekerja tetap utk ngurus dgn players nya, coachnya, development nya.sidak tok dibantu oleh sukarelawan yg menawarkan khidmat bakti atas passion utk Sarawak kata cdaknya. Tp dilihat rata2 sidak sekda effect pun mun Sarawak menang ataupun kalah. Sama ya jk raminya kecuali payment lekat baruk ada bisin. Jadi passion or payment? Tepok dada tanyaklah selera.

Sarawak sekda set of professionals yg menjaga team ya. Sekda marketing manager, sekda nutritionist, sekda fitness trainner, semuanya diselenggara secara sukarela. Apa beza sukarela dgn dibayar gaji? Of course commitment. Sialah dpt molah team kita kuat dan tersusun.

Kesilapan pengurusan FAS nanggar management football team mcm one-off team juak nyuruhnya. Tiap2 taun, Sarawak mesti ilang key player kerana biasanya ada better offer dari luar.

Mun nk disama dgn managing team liga kecik dgn liga super ne lah sama. Pertama duit, keduak professionalisme, ketiga business. 

Mun team mala bertukar players mcm ne nak kuat? Dah ada team kuat, di ator lagik. Last2 telungkup juak ke debah.

mun kita sik dpt molah mcm ya, sampe bila2 football kita mcm taik. 

Ditepi padang, penyokong adalah contributor terbesar kantong team asal daknya maok turun stadium.

Tapi persatuan perlu handle attitude dan mentaliti supporters yg mcm2. Ada yg bijak, ada yg lembap dan ada waktunya yg gila pun tauk nyokong Sarawak. Jgn dipandang ringan brg tok.

Harus dijaga sidak tok. Walaupun ada yg sik suka penyokong dibiayai oleh team kerana takut termakan budi, tapi maok sik maok terpaksa juak ambik peduli.

Ada juak penyokong tok yg terlalu ambitious utk yalah take over management team. Sedangkan bila di sia, sama juak jln ceritanya. Sebab take over maok nama bukan nk kerja benar. Sidak tok pande diat jk dan kak komen burok2 kerja urg. Bila dah ngerja baruk nya tauk tinggi rendah langit ya.

Solution terbaik waktu tok adalah ngekot balit cara “invisible hand” ya. Entiti baru. Tp kali tok mun sekda pengalaman, kita adapt benar2 cara profesional lain dari europe ka, latin ka, jepon ka, ekot mcm JDT polah. Ada nafas baru football kita. Dah ada entiti tok kelak jgn FAS nk pande2 take over balit. Let em be… FAS ambik comission ajk. Baruk betol…

Categories
general

Susah…


Sebenarnya bukan nya mudah untuk keluar dari kesusahan hanya berbekalkan kudrat kita sbg manusia. Selagik mana kita bernyawa selagik yalah kita diuji.

Jgn ingat hidup senang kita dah terlepas ujian hidup, kita cuma terlepas dari ujian kesusahan jk ya sebaliknya kita dah termasuk dlm ujian kesenangan.

Bila diuji kelak biarlah kita selalu ada redha, sabar dan benar. Jangan  nk mudah gilak kata urg tua.

Sekda yg lain dpt nenggar kecuali nok di atas nun. Berserah jk. Kadang2 nok jaik tok sebenarnya bagus, walhal nok jaik ya tek sik disuka.

Manis gilak sik juak bagus. Mudarat juak.

Jgn difikir gilak susah ya… Redha mbak sabar… Mesti ada jln keluar… 

Categories
general

lapan ka duakpuloh?


Masok bulan posa. setiap malam kita dipenuhi dengan amalan-amalan soleh. semayang jemaah, berdekah, tadarus alquran dan sik juak ketinggalan sidak yg mencarik rezeki malam-malam posa tok.

dalam bulan posa juak, kita dianjurkan untuk melaksanakan ibadah sembahyang sunat tarawih yg hanya diboleh dilakukan dalam bulan posa ajak. kepada yg sik tauk, sebab yalah malam-malam biasa sekda urg rami ke masjid. bila datang bulan posa, siangnya nahan makan minum, malam nya gik dipolah lagik solat tarawih.

tarawih ada banyak macam kaedahnya. boleh jemaah, boleh polah sorang, boleh polah lapan, boleh polah duakpuluh dan paling banyak dipolah adalah 36 rakaat

Nabi saw bersabda:

((إِنَّهُ مَنْ قَامَ مَعَ الإِمَامِ حَتَّى يَنْصَرِفَ، كُتِبَ لَهُ قِيَامُ لَيْلَةٍ)) [الترمذي، صحيح]

Maksudnya: “Sesiapa yang berdiri (bersolat terawih) bersama imam sehingga dia (imam) beredar (selesai), dituliskan baginya ganjaran orang yang Qiyam semalaman (seumpama bersolat sepanjang malam).” [HR At-Tirmizi, sahih].

Dari hadith tok, Rasulullah sik menyatakan limit berapa kita nak molah tarawih. Yang sik berapa ngam nya, sik molah langsung yg sbnarnya sik best.
Berapa2 jk polah jk. Byk polah kita, byk oleh kita. Apa tah agik mun kenak lailatulqadar. Kalikan amalan yg dipolah hari2 utk 83 tahun.

Dari isteri nabi, Saidatina Aishah r.a, kira2 berbunyi:

hadis daripada Aisyah yang berkata: “Rasulullah SAW tidak pernah mendirikan solat malam melebihi 11 rakaat, baik pada Ramadhan mahupun bulan lainnya, beliau mendirikan empat rakaat yang sangat panjang, kemudian empat rakaat lagi yang panjang, selepas itu solat tiga rakaat.” (Riwayat Bukhari).

Jadi, dptlah kita simpulkan nabi molah 11 rakaat jk. Besar manfaat mun molah 8 rakaat +3 rakaat witir ya. 

Tapi, mun diamati hadith pertama tek sik ada juak salahnya molah 20 rakaat. Pensyariatan 20 rakaat dipolah zaman pemerintahan khalifah Umar alKhattab atas dasarnya nanggar mampu umat Islam utk molah tarawih byknya secara jemaah.

Wallahwa’lamlissawab…

Categories
general

Mau jadi ketua? Jadi Imam gak…

Bukanlah nk madah pande gilak agama. Tp perasan kah sik tiap kali urg di suak jd imam mesti rami nolak tawaran ya. Mungkin kerna tidak yakin, mungkin rasa ilmu belum cukup utk melayakkan dirik utk jd imam kali lah…

Pande tiba2 aku diberik ilham berfikir utk me-relate-kan konsep imam dgn leadership semasa.

Kinek tok kan semua urg maok nak kedepan, tp bab jadi imam semayang kurang yg berani utk tampil kedepan. Sebabnya, mestilah tegal apa yg ada dlm konsep imam yg diajar oleh Nabi Muhammad s.a.w.

Bila nk jd imam, kita mesti cukup pengetahuan kita dlm rukun dan syarat solat. Sora mesti jelas, sebutan cun, pergerakan mesti betol. mun urg sik dpt ngekot kita, makna kita lom cukup lagik pengalaman kita jd tekong kapal ngembak urg you…

bila jadi Imam, imam akan nunjuk perbuatan ya dolok baruk makmum dibelakang ngekot. Imam mbak bulu kata urg kita, lepas ya bok sidak belakang nyusur lepas ya. Mun imam salah, sik salah makmum di belakang negor, jgn alu nak bungkas.

Makmum ne boleh mendahului imam, imam mesti dolok. Lepas ya, makmum mesti ngakuk nya ngekot imam. kira wujud connection. mun sekda connection, sekda hak juak makmum nak komen apa2 arum bulaknya lah.

Zaman moden tok, banyak urg mok jadi ketua maok jadi wira. Semua terus ke depan tapi apa2 halnya kelak, polah dolok baruk mikir kesan nya. Mun bagus ok, mun jaik kelak pande di tai chi nya gik.

benda tok wujud banyak gilak dalam kehidupan seharian kita. tapi apa kan daya dah jadi kelaziman. kinek tok, perkara bait akan dianggap pelik. perkara jaik akan dianggap biasa jak dalam masyarakat. yalah hakikat yg harus kita mesti terimak. jadi, mun nak jadi bait kenak jadi pelik sikit. hehe…

Sama-sama kita belajar. sebenarnya, aku ada benda lain nak ku kelakar ku. tapi pande ngerecho hal tok. kelak aku nulis lagik… harap difahami lah owh… sekian wassalam…

 

 

 

Categories
general

hidayah, taufik dan rahmat

 membaca kisah jabing kho nok dihukum gantung di singapore, mengingatkan aku tentang cerita seorang hamba Allah yang dah membunuh 99 org, dan bila berjumpa seorg rahib ditanyak diterimak taubatnya dipadah sik, lalu dibunuhnya nyukup 100.

Kerana kuat niatnya utk bertaubat, bertemu nya gik seorg alim, ditanyaknya agik adakah taubat nya diterimak lepas meragut 100nyawa manusia.

Jawab ahli ugama ya kira2 bermaksud- sesungguhnya Allah itu maha pengampun dan menerima taubat hamba-Nya. Inshaa Allah. Pesan ahli ugama ya, suruh nya pindah ke satu tempat tok saknya dpt beribadat dgn tenang.

Dalam perjalanan hamba Allah ya tek ninggal sblm sempat sampe ke tempat yg ditujunya.

Jadilah perbalahan antara malaikat rahmat dgn malaikat azab, nak di rahmatkan kah atau diazab jenazah ya. Jadi ke berebut malaikat oleh hamba Allah tok.

Jadi Allah datangkan malaikat perantara utk jadi hakim. Dicadangnya, cuba sukat jaraknya antara tempat mula nya dgn destinasinya. Disukatnya, atas rahmat Allah maka dekatlah jaraknya dgn destinasinya. Maka dirahmatkan hamba Allah ya. balasan yg baik utk nya waima buruk kisah belakangnya.

Byk pengajaran dalam cerita tok, mun nk nanggar sine maksudnya

  • hidayah Diberik Allah- niatnya utk berubah
  • Taufik diberik Allah- usahanya utk ngagak kebaikan
  • Rahmat dari Allah-balasan Allah ke atas usahanya

Bukan lah aku ustaz kah gine, tp sbnarnya cerita tok dijadikan iktibar utk kita mcm ne mencarik jln pulang. Inshaa Allah, mulakanlah dgn persoalan. Pastinya kelak akan lead kitak urg ke sigek usaha utk dekat dengan pencipta. Apa outcomenya, berserah jk la bulat2.

Mun kita rasa eh bilakah lagik aku nk jadi bait? Jgn takut yalah dah ada tanda dah ya. Usey2, manisnya akan dtg asal jgn berpaling balit jak. Tergelincir ya memanglah, tp nya sikkan lagik jatuh terlungkup kecuali izin Allah agiklah.Sebenarnya byk gik pengajaran dari sia, dalam lagik pemahaman ktk urg dgn kisah ya maka bykla lagik ikhtibar yg kita oleh. Semoga kita semua dpt manfaat dan Allah lembutkan hati kita utk ngakuk kita tok adalah hamba Allah s.w.t … Wallahuwa’lam.

Categories
general

Analisis Keday Kopi: PRN Sarawak 2016

Sarawak dah pun settle ngundi sapa yg dipercayak sidak utk ngembak Sarawak utk tempoh 5 tahun akan datang. sik dapat dinafikan selepas kurang dari 5 tahun nya ngembak kerajaan Sarawak, auranya telah berjaya membawa gelombang baru dalam politik kepimpinan di Sarawak.

Menang hampir 90% seats dalam DUN Sarawak, Komponen Barisan Nasional dari Sarawak dah berjaya memperolehi majoriti mudah dalam Dewan Undangan Negeri Sarawak. menang 72 kerusi dari 82 kerusi jelas dah menunjukkan penerimaan org Sarawak terhadap kepimpinan Datuk Patinggi Adenan Satem, yg lebih mesra ditunggah Tok Nan oleh sidak kinek tok.

mun di nilai keperibadian datuk patinggi sendiri nyata amat berbeza dari common leaders yg ada ketika tok. jiwa rakyat nya besar. nya cuba elak protokol. berjenaka dan kelakar secara seloro- sambil diselit apa yg sebenarnya nk dipadahnya, jelas jadi kunci utama urg Sarawak sentiasa berada di belakang seorang yg bernama Adenan Satem.

Suatu ketika dolok, nya boleh dikata bersara dari politik kerana faktor kesihatan. tapi kembali atas sebab namanya dicalonkan sebagai calon yg sesuai selepas bekas ketua menteri, Tun Abdul Taib Mahmud sudah bersedia utk melepaskan jawatan ketua menteri yg dipegangnya selepas hampir lebih 30tahun megang jawatan ya- kepada adenan satem.

pada peringkat awal penerimaan masyarakat mmg agak skeptikal. dapatkah adenan satem ngemudi Sarawak? sebab dari dolok urg semua tauk datuk denan tok kuat plentey, happy go lucky,  dan boleh di ibarat antara pemimpin yg kuat berseloro. ucapannya penoh dengan jenaka sinis yg, eh benarkahh urg tua tok? secara kasarnya…

nyata barang mcm ya waima jenaka sebenarnya disempurnakan oleh adenan satem. pembalakan haram dibanteras, tol dihapuskan, cukai tanah dimansuhkan, dan banyak gik barang yg dipadahnya secara jenaka di pushnya idup-idup kata urg kita untuk dijadikan kemudahan rakyat semua.

mungkin Tok Nan bukanlah urg berada mcm sesetengah pemimpin. tapi usahanya membantu menyalurkan bantuan kepada rakyat Sarawak amat dihargai, bahkan sampe boleh dikatakan pembangkang sebenarnya sekda isu utk menekan Barisan Nasional, kecualilah isu-isu nasional yg sebenarnya sekdalah jadi kepentingan gilak pakey org Sarawak.

Calon-calon lain harus berterima kasih dengan Adenan Satem kerana dgn kredibilitinya sedikit sebanyak menambah jumlah undi sidaknya. undi popular di Sarawak jelas milik BN Sarawak, lebih 63% berbanding 55% sblm tok. kita boleh nanggar peranan Adenan Satem di sia. jiwa besar rakyatnya jelas menyebabkan nya lebih dekat dengan rakyat.

Datuk Denan selalu madah, mun boleh berik saya 5 tahun lagik untuk mimpin Sarawak. aok benar, nya dah dpt 5tahun ya, untuk 5tahun yg akan datang kita lom tauk agik hala tuju Sarawak.

yang menjadi kerunsingan kinek tok generasi pelapis pemimpin Sarawak, jelas masih belom nampak ada pemimpin yg dpt menandingi kepimpinan generasi sidak Adenan Satem, Abg Johari, Allahyarham Dr. Sulaiman, Tun Abdul Taib,  Alfred Jabu, dan beberapa lagik nama dan hanya merik contoh ajak.

Sidak tok mula dari debah dan berjiwa rakyat. rakyat dekat dihati daknya. sakit rakyat, sakitlah daknya, walaupun kita nanggar sidak berkereta besar, berumah besar, tp rakyat sik ditandah sewenang-wenangnya. ada pembangunan di kawasan jagaan mereka, bukan nya senang-senang sidak tok. bekerja tok…

Pintu bantuan sentiasa terbukak tapi kadang-kadang ada saluran ya tersumbat juak, mahupun terputus. tambahan lagi didiat kinek tok, banyak pemimpin yg jadi pemimpin politik lebih byk datang dari golongan yg sudah ada ‘status’ mewah. memang sudah ada barrier antara sidak dengan rakyat, mun halangan tok sik dipecah, yakin 5 tahun akan datang pasti akan ada krisis kepimpinan di Sarawak.

Survival kemewahan sidak ya lebih penting dari membantu rakyat terutama sekali yg memerlukan. bagi sidaknya membantu, tapi perlu ada balasan. well, benda tok perlulah dikikis. bertanding jadi YB, jadi ahli politik, adalah bermaksud devoting yourself to the public. mun nk menghidupkan kroni dirikpun, SILAKAN tapi pastikan rakyat lain dpt manfaat. jangan pilih kasih. sanggup-sanggupkan dirik utk mencari masalah rumahtangga masyarakat. kurang, bantukan. berlebih, agihkan.

semoga semangat kepimpinan Adenan Satem dapat dijadikan model kepada pemimpin muda Sarawak selepas tok. Ubahlah dirik ya gik, mulakan turun padang. carik permasalahan rakyat. senang diagak, mudah membantu bahkan anggaplah kemenangan kitak urg ya adalah kemenangan #TeamAdenan sebagai satu pasukan. Sak kitak urg sentiasa rasa banyak benda perlu dipolah utk membantu rakyat.

Dari election tok juak kita dpt diat peranan media sosial dlm politik sudah mula menampakkan istilah “sik dapat pakey…” ini kerana letam-letum dalam fb, twitter, ig masih gagal membantu. hands on approach juak bagus.

Dalam pada ya juak, election yg seolah-olah nampak meriah dihujung-hujung proses pengundian juak disulami dgn insiden kemalangan udara membabitkan VIP dari semenanjung. boleh jadi ada juak kebaikan Datuk Denan kurang berapa menggalakkan pemimpin luar rami-rami datang ke Sarawak. kejadian mcm tok sik dapat dielakkan dan merupakan kehilangan besar yg boleh dielakkan sebenarnya.

Apa-apa pun tahniah buat Barisan Nasional kerana berjaya meneruskan kesinambungan kepimpinan, pembangunan, perubahan untuk Sarawak. Kamek orang semua Sayang ngan Sarawak sebab ya kamek org percayak Adenan Satem dpt memimpin kamek org semua utk 5 tahun lepas tok. Mungkin insha Allah, 2020 adalah tahun Sarawak menjadi negeri maju yg pernah dibayangkan oleh Tun Dr. Mahathir pakey Malaysia….

Sekadar perkongsian pendapat. yg baik datang dari Allah s.w.t, yg jaik ya kekurangan saya sendirik. insha Allah lain masa kita cerita agik. wassalam….

Categories
general

SP,KP, Parkson,TJ?

Mengimbau kembali lokasi kegilaan zaman aku gik biak2 marek. Walaupun x gine2 tempat tok tapi harus diakui terlalu banyak gilak memori di sitok.

Sabtu lah harinya. Ribuan remaja kuching akan berkumpul ditiga lokasi tok untuk bersosial. Sekda facebook, sekda handphone, sekda selfie… Yang ada hanya bau peluh, bau muntah, nemiak ngerecho, kayang2 sik tentu hal. Hehe.

Tp xperlu rasa malu, kinek tok kebanyakkan sidaknya dah jadi urg2 penting dlm masyarakat. Ada yg dah jadi pegawai kerajaan, business man, bahkan ada yg dah milih utk berjalan di jalan Allah pun ada. Jgn dipandang sebelah mata.
Namun ya, ada juak yg maseh gia ajk, ada yg tumbang dan terus hilang pun ada juak. Yalah kehidupan kmk org dolok, sblm ada fb dan social media.

Rindu juak nak nanggar tempat rami. Tp yalah kinek tok dah banyak pecah, urg pun rami dah senang, jarang juak nk dtg ke area tok kecuali bila ada brg nk dibeli.

Dolok xda papa pun turun juak. Hehe… Xpande ku nk madah mcm ne gik. Enjoy some photo of current area. Semoga dpt ngimbau kenangan2 lalu 🤗🤗🤗

image
Rah lorong tok pakey cdak ‘muang anggol’, puntong rokok, bau muntah, perabong, semua ada. Tapi xngaco urg. Sendirik punya hal…image

Masok, baca ajk tp xmeli. Hehe. Magazine Slam, the spurce, xxl.. Bahan bacaan sitok marek. Rm14 to rm30 utk imported megazine. Tp poket ngak ada rm2. Cun k pulang, balit. Alhamdulillah juak time ya cukup…image

Namanya maseh tp xlah semeriah dolok.image

image

Dari SP ngan crntre point jalan kaki ke riverside parkson. Pas ya, mun rajin jln terus lalu rah tua pek kong masok ke ala carte. Tp time akulok sia tempat dak aliran lain.
Sapa ingat, ingatlah. Hehe. Cactus, Memories kah nama tempat ya dolok. Hehe… Nanggar jk miak berduit mkn eskrem, minum air nyaman. Balit dari sitok gi lorong rocking bok dpt minum and terus pulang. Hustling zaman dolok.

Dari sia juak aku byk belajar falsafah hidup, musik, budaya.. Mcm2 lah. Xda nak disesal2. Pengajaran terbaik sbnarnya…

Categories
general

Poser

Bila sebut hal poser mesti rami yg sensitip. Soalan pertama yg akan keluar dari mulut dak ya “kau sapa nk madah aku poser?”

Istilah poser tok famous dikalangan miak kuching waktu sekitar hujung 90an masok ke millenium baru. 

Poser tok kita ambik mudahlah ngekot mantak2 apa polah urg tapi sik tauk apa intinya.

Dolok aku pun mcm ya juak. Tp rajin2lah belajar dan tetap pendirian dgn apa yg kita polah and jgn sekali main enchang mantak2.

Waktu kecik diam di jln satok ne da sempat nk bergaul ngan urg. Tinggal ugak2 jk rmh kmk org. Lepas pindah ke area pj tok baruklah ada peluang kenal2 ngan urg.

Dari sialah byk belajar. Especially bab muzik independent dgn subculture debah2 nya. Rami juak otai2 indie dtg dari kejiranan kmk org. Especially band yg ngembak aliran british pop, ada yg sampe dikenal seluruh malaysia, di sarawak tok ajak and dlm geng2 sama dirikpun ajak pun ada juak.

Music indie tok sbnarnya lebih kpd  genre muzik yg “ada punca” utk muncul. Berbeza dgn commercial music, indie lebih kepada luahan rasa dari terlalu memikir dpt jual kah sik. Lagu dan lirik polah dirik lebih kepada personal satisfaction kata urg putih.

Kinek tok pun dah byk berubah. Kurang faham ku apa pemikiran nemiak kinek tok. Follow fashion ka, music ka, facebook ka, apa ka.. Semuanya bercampur. Kinek tok xda gik urg tauk poser ka sik poser. Kinek tok urg dah klakar hipster. Bukan follower hipies or hip-hop, tp lagak mcm kaya.

Pendek cerita, jangan molah brg tanpa ilmu. Hehe. Ya jak.. 

 

Categories
general

Manusia…

2015 dah berlalu meninggalkan kita. Dolok suatu ketika dolok, bertukar tahun adalah satu isu bagi aku. Resolusi baru, azam barulah apalah. Tukar tahun hanya penanda ajak. Waktu Adam a.s dtg ke dunia tok pun bukan 1st january juak.  Analogi kasarnya ajak lah…

Sepatutnya resolusi utk lebih baik perlu ada setiap hari dalam dirik kita. Bak kata pepatah arab yg selalu kita dengar,

Beruntunglah mereka yg lebih baik dari semalam

Rugilah mereka yg masih sama seperti semalam

Celakalah mereka yg lebih buruk dari semalam

Cukuplah kita tauk yg kita perlu lebih baik dari apa yg kita polah hari marek. Nok tahun baru, tahun baru tok pakey milestone kita ajaklah. Perancangan kita ajak. Yajaklah… 

  

Categories
general

Sik tauk nk madah apa…

image

Macam2 jk kita manusia tok. Ada bait, ada jahat. Ada jahat disangka bait, ada juak bait disangka jahat.

Sebenarnya xmampu kita nk menilainya kerana semuanya datang dari kalbu atau hati naluri seorg manusia. Rahsia yg hanya ditauk oleh dirik urg ya pun dgn Tuhan jk tauk.

Lom ada gik brg yg ada ditangan manusia tok yg dpt maca hati urg.

Toklah ilmu Allah. Bahkan seorg pun xdpt nk madah nyapun ikhlas kah isik molah sigek perbuatan.

jadi sapalah kita nk nimbang tara perbuatan manusia. Timbang ya boleh, tp timbang jgn sampe menghukum. Selalu juak kita dengar dalam doa:

“Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.”

Jadi jelas sekali, memaafkan lebih baik dari menghukum. Sama jak kita manusia tok molah kesalahan. Sekda yang sempurna sesempurnanya. Mesti ada slack juak sikit.

Tambahan agik, kita juak yg mintak Allah ampunkan kita, jadi apalah salah kiranya kita maafkan urg nak?

Semoga sama2 kita dpt manfaat dari tok… insya Allah…